Al was meteen de eerste avond soir

Studeer je Nederlands?DEEL 1
Het studiejaar is weer begonnen. De onderwerpen van de standaard gesprekken met mensen die ik niet heel goed ken, verschuiven van ‘ga je nog wat leuks doen in de vakantie?’ naar ‘o, en wat voor studie doe je dan?’. Waar ik er in het eerste geval nog gemakkelijk vanaf kom met een vriendelijke glimlach en een verhaal over New York, kom ik in het tweede geval vaak diep in de problemen. Dat komt omdat ik bij de vakantievraag nog heel wat kan verzwijgen (bijvoorbeeld dat ik op de dag dat het zo mooi weer was eigenlijk de hele dag binnen heb gezeten), maar ik bij de studievraag maar één ding kan antwoorden. En dat antwoord luidt: ‘Nederlands.’ Ik probeer er niet een al te schuldbewust gezicht bij te trekken.
Ja, kijk me maar niet zo aan, ik studeer Nederlands inderdaad.

‘O, wil je leraar worden?’ is een veel voorkomende reactie op mijn bekentenis. Ik zal meteen even het bijbehorende antwoord geven: ‘Nou, nee, dat is niet per se de bedoeling, maar ik sluit niks uit.’
Andere geschrokken gesprekspartners reageren met ‘o, echt!? Ik ben echt heel slecht in spelling en zo.’ Ook dit misverstand zal ik uit de wereld helpen. Ik studeer Nederlands, geen spelling. Ik heb exact één college (klankleer) over spelling gehad en de hoofdgedachte daarvan was dat het onbegrijpelijk is en het allemaal nooit meer goed komt.
Ik krijg trouwens ook geen colleges woordenboek (dus ik ken NIET alle woorden).

Zo, nu dit duidelijk is, wil ik het even hebben over de enige geschikte reactie op mijn mededeling dat ik Nederlands studeer. Het is niet moeilijk. Het is geen lange zin die je uit je hoofd hoeft te leren. Eigenlijk is het heel simpel: ‘o, wat leuk, ik houd ook erg van taal.’ Dat is alles. En als je nog twijfelt over het waarheidsgehalte van die bewering, lees vooral verder.

DEEL 2

Het stikt van de dingen op internet. Überhaupt vind ik dat er veel dingen zijn, maar op internet zijn er nog veel meer dingen dan dat er dingen in het echt zijn. Die dingen slaan op van alles en nog vaker op niets en heel af en toe ook enorm op taal. En nou wil het geval dat ik het nu even ga hebben over de laatste categorie. ‘Dingen’ is nogal een vaag begrip, dat geef ik toe, maar het dekt wel de lading.
Ding 1
Op Twitter volg ik Frank van Pamelen, naar eigen zeggen ‘schrijver en zo’. Op de geboortedag van Cor van Hout (die engerd die Freddy Heineken heeft ontvoerd), introduceerde hij een nieuwe versvorm, het #corvanhoutje:
Heineken, en het liefst goed koud
Dat is iets waar Cor van Hout

Hij tweette en retweette nog meer, maar zo goed als het origineel werd het natuurlijk nooit.

Na zijn strijd met Spanje
Hield Willem van Oranje

Het leven is niet saai
Sinds ik Patricia Paay

Het lijk was verdwenen
De zoektocht gestart
Kees vond de benen
En Maarten ’t Hart

Het was een duet
Maar klonk als gekrijs
Want ik raakte de toon kwijt
En Ivo de Wijs
(#johnvsliedregt)

Deze voldoet misschien niet helemaal aan de eisen, maar is desalniettemin het delen waard:

DOMWEG
We lopen met zijn tweeën langs de IJssel
Te praten over verskunst en ik noem
Per ongeluk de dichter Bloem van Deyssel
En omgekeerd Jeroen van Dijsselbloem
@erikvmuiswinkel

Ding 2
Toen Ionica Smeets in zomergasten een fragment liet zien van Kees Torn, werd dat opeens een internethit. En iedereen die enthousiast werd had gelijk, want het was taal en leuk.Frank van Pamelen tweette: ‘Speciaal voor @ionicasmeets’: liedje #nederlandsfrans in de maak. Op zijn Kees Torns. Al was meteen de eerste avond soir…’

Er werd meteen op gereageerd door verschillende twitteraars. Het idee dat er meerdere mensen fanatiek zinnetjes aan het bedenken waren, bezorgde mij een brede grijns.

Frans-Nederlands Frank van Pamelen KeesTorn

 
Dit is lang niet alles, maar ik kan niet bezig blijven.
Eergisteren tweette hij trouwens het onderstaande, dus houd het in de gaten!
 
Belofte Frank van Pamelen Kees Torn Frans-Nederlands

Ding 3
In 2011 (en 2013) was er wel eens een programma op tv met de titel ‘Tatatataal’. Het was een grappig programma met als presentator iemand die Nederlands heeft gestudeerd (!), namelijk Erik van Muiswinkel. In het programma was er de rubriek ‘Beter dan Gorter’, (ook wel eens ‘Korter dan Gorter’ genoemd trouwens, Gorters Mei heeft namelijk 4381 regels) waarin deelnemers bekende gedichten anders moesten afmaken. Er zaten briljante vondsten tussen. Iemand achter het youtubeaccount ‘athrodios’ heeft wat tijd opgeofferd om er een compilatie van te maken. Het is het kijken meer dan waard. En nou niet na twee wegklikken, want ze worden alleen maar beter.

Ik heb zelf ook een poging ondernomen, trouwens. Het is wat flauw om in deze post alleen maar te teren op andermans creaties dus vooruit. Naar het bekende gedicht van niet Godfried Bomans noch Michel van derPlas.

3Gezusters

Hier zit ik achter mijn gintonicglas
Mij onnoemlijk te vervelen
Omdat in dit café mijn 3G het niet dee
Kan ik niks van mijn gezelligheid delen

Geen instagramfoto’s van mijn halflege glas
Geen app, geen snap, geen spel om te spelen
Ik wou dat ik in de Drie Gezusters was
Dan kon ik nu tweeten en mailen

Ding 4
Puur en alleen omdat hier dingen staan, ook dit ding.

_________________

Graag zou ik u willen vragen mee te werken aan een onderzoek over de effectiviteit van dit artikel. Het onderzoek bestaat uit 1 meerkeuzevraag. Onder de deelnemers wordt een paard verloot.

Wat is uw reactie op het feit dat de schrijver van dit artikel Nederlands studeert?
A) O, wil ze leraar worden?
B) O, ik ben echt heel slecht in spelling en zo.
C) O, wat leuk, ik houd ook van taal.
D) Schoenen.
E) Ik zie helemaal geen ding staan.

1 Comment

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *